Szia Bunny!

32 vagyok, és egyre inkább foglalkoztat a lakásvásárlás, és úgy általában annak a gondolata, hogy lehetséges-e teljes önerőből jövőt építeni. Én ugyanis nagyon ódzkodom a hiteltől, nehezen tudnám elviselni annak a gondolatát, hogy 10-20 év alatt bármi beüthet, és ez alatt ki vagyok szolgáltatva egy személytelen és hűvös intézménynek. Nem panaszkodom; jelenleg (lekopogom) havi átlag nettó 500 körüli jövedelemmel rendelkezem, és tudom, hogy a korábbi generációk jóval nehezebb helyzetből indultak, bár kiszámíthatóbb, stabilabb jövőképpel is.

Alsó hangon 15 év, mire össze tudok gyűjteni egy budapesti lakásra valót, ahol élek és dolgozom. Külföldre nem mennék, annál is inkább, mert látom azt, hogy hazugság, hogy ott minden kánaán. Én személy szerint eléldegélnék albérletben, de egy normál értékrendű nő részéről is ma már talán egy méltányolható alap elvárás, hogy rendelkezzél "saját" ingatlannal, közös fészekkel. Közben rokonok részéről is megy ezerrel az ösztönzés meg az arcoskodás, hogy bezzeg az ő gyereküknek már van lakása, ami természetesen a banké.

Szerinted mi a legjobb irány? Legyek türelmes, rakjak félre és igyekezzek még többet keresni?

Köszi és üdv;

Karesz

Karesz - 2019-08-01 12:27


Szia!

Ha egy nőnek elvárása van veled szemben anyagilag (pl. saját tulajdonú lakás) akkor jobb, ha keresel másikat.

Sok választás nincs. A bankok undorító cégek, de ettől még kénytelen vagy megnézni a lakáshitel konstrukciókat, mert jobban is kijöhetsz, mint ha bérelnél. De rosszabbul is! Ez a lakás értékétől függ. 

Számolni kell egyszerűen a kamattal. A kamat ugyanis lehet olyan költséges, hogy kijön belőle egy bérleti díj. Átlag kamatot kell számolni, a hitelek ugyanis olyanok, hogy először nagyobb részben a kamatot törleszted, és kisebb részben a tőke részt, majd a futamidő felétől fordul meg az arány. Ez azt jelenti, hogy nem lehet kiszállni a hitelből, mert elbukod a befizetett pénz nagy részét.

Szard le a rokonokat és nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy ha bérelsz, akkor is "van lakásod."

Szerintem:

1. nézd meg a hitelajánlatokat

2. nézd meg a lakáspiacot

3. ha egyik se jó, bérelj okosan és gyűjts.

 

 

Bunny - 2019-08-07 22:59